Categorieën
Geen categorie

DIASERIE DE ZUIVEL

Een groot aantal mensen in onze buurt eet iedere dag wel een of meerdere zuivelproducten.

Deze worden bereid uit rauwe melk. Vroeger vond het verwerken van die rauwe melk tot zuivelproducten vooral plaats op de boerderij. Maar later gebeurde dat meer en meer in zuivelfabrieken. Meestal in de dorpen, in onze omgeving bij voorbeeld in Tzum en Achlum, maar ook bij de Frico en Condens in Leeuwarden. Van die fabrieken in de dorpen resteert heel sporadisch alleen nog de schoorsteen. Nu is alles samengebracht in grote concerns als De Goede Verwachting in Workum en A-ware of Fonterra in Heerenveen.

Bent u nieuwsgierig hoe de ontwikkeling in de zuivel ‘met alles der op en der aan’ in de loop der jaren is geweest? Dus ook van melken met de hand tot het hedendaagse robotmelken?

Kom dan op vrijdagavond 6 november a.s. naar Sjaerdemastate.

U krijgt het dan allemaal te zien in een zeer interessante Powerpoint presentatie van maar liefst 396 beelden.

Tekst en uitleg bij deze serie wordt gegeven door de heer Jenema uit Franeker.

Het begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Geef u uiterlijk 4 november a.s. op  via de mail.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *